Lief oudje

Ze is inmiddels bejaard. Haar hoge leeftijd begint haar parten te spelen. Ze is niet meer zo soepel en lijkt soms te vergeten waar ze is. Waar ze vroeger kieskeurig was, eet ze nu alles wat je haar voor zet. Heel af en toe komt de jonge meid in haar weer boven en zien we haar vroegere speelsheid even terug. Met haar soms vreemde gedrag maakt ze me vaak aan het lachen, hoe oneerbiedig dat ook mag klinken.

Ze is al heel lang bij ons. Toen ze voor het eerst binnenkwam, vond ze het allemaal maar niks, die herrie en dat geren van de kinderen. De eerste tijd was ze schuchter en bleef ze op de achtergrond. Maar gaandeweg raakte ze aan de drukte gewend en liet zich steeds meer zien.  Steeds vaker was ze deel van de kring, als we gezellig bij elkaar zaten. Onze aandacht en ons gezelschap ging ze steeds meer waarderen en wij vonden dat heel gezellig.

Eigenlijk waren ze met z’n tweeën. Ze kwam hier samen met haar zoon. En zoals het in een moeder-zoon relatie gaat, zagen we zowel haar zorgzame als bazige kant. Soms kon ze alles van hem hebben, soms ook helemaal niets. Dan kreeg hij een snauw, of zelfs een mep en op die momenten kon hij maar beter uit te buurt blijven. We schrokken er soms van, maar al snel begrepen we dat het bij hen nu eenmaal zo werkte.

Een jaar geleden overleed haar zoon. Hij was ziek en ging snel achteruit. Op dat moment leek ze hem al te hebben losgelaten. Maar toen hij heengegaan was, miste ze hem heel erg. Ze leek hem de eerste weken echt te zoeken. Na zijn overlijden veranderde ze. Ze was natuurlijk al op leeftijd, en diverse ouderdomsverschijnselen werden duidelijk merkbaar. Maar ach, dat hoort er nu eenmaal bij als je bejaard bent.

Ze maakt nog steeds deel uit van ons gezin. En hoe lastig het soms ook is dat ze af en toe even de weg kwijt is, dat ze regelmatig niet meer weet hoe het nu ook al weer zat met hygiëne, dat ze ons de oren van het hoofd eet, we zijn heel erg blij dat ze nog steeds bij ons is. Haar resterende tijd mag ze natuurlijk bij ons slijten. Alle ongemakken nemen we graag voor lief. Het is ook zo’n lief oudje, ons 17-jarige, enorm eigenwijs en lief poezenbeest…

Image

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s