Een warm hart…. altijd !

In deze tijd van het jaar vallen de woorden ‘samen’ en ‘voor elkaar’ veel vaker dan anders. Eigenlijk is dat raar. Want waarom denken we, als Kerstmis nadert, ineens wél aan anderen ? Tenminste, zo lijkt het. Als het december wordt, schieten er acties en vragen om steun aan goede doelen als paddenstoelen uit de grond. Ineens zijn onze medemensen die het niet zo goed hebben, heel belangrijk en nog belangrijker is het dan om deze mensen van alles te schenken, en om hen hulp te bieden. Hallo ! Die hulp hebben ze echt niet alleen in december nodig hoor.

Ondanks dat ik me zelf, nu, in december, ook inzet voor een actie voor de medemens die het minder goed heeft, kan ik me daar best nijdig over maken. Wat is dat toch, dat er juist nu zoveel gaande is op het gebied van helpen, aandacht, geven, denken aan en steunen van deze doelgroep ? Dat is in maart, of juli net zo hard nodig. Proberen we, als we met karren vol lekkere en dure spullen de supermarkt uitlopen, ons schuldgevoel soms af te kopen, door een kerstbrood en een pak macaroni te doneren voor de Voedselbank ? Een grote landelijke supermarkt haakt daar in ieder geval aardig op in, met z’n ‘doneer-een-kerstdiner’-actie. Reken een coupon af bij de kassa en iemand, ergens, krijgt met Kerst een lekker voorgerecht of toetje. Halleluja ! Wat zijn we goed bezig ! We kunnen met een gerust hart en een goed gevoel weer naar ons eigen warme huis, waar de koelkast vol staat en de dure echte kerstboom, al dan niet met cadeau’s er onder, staat te pronken.

Ik vraag me echt af of we op andere momenten, zonder feestdagen in zicht, ook denken aan al die mensen die het moeilijk hebben. Die afhankelijk zijn van de Voedselbank. Die verdriet en problemen hebben, waardoor ‘normaal’ meedoen in de maatschappij voor hen niet mogelijk is. Natuurlijk zijn er mensen en instanties, zoals bijvoorbeeld diezelfde Voedselbank, die zich het hele jaar geweldig inzetten. Maar juist met Kerst wordt er een beroep op ons, de maatschappij, als individu gedaan, om ook een steentje bij te dragen. Want juist in die tijd verdient elk mens wat warmte en hartelijkheid. Hou op zeg ! Die verdient ie ook in de lente of herfst. Maar dan zijn we in geen velden of wegen te bekennen. En natuurlijk overdrijf en generaliseer ik enorm, maar ik denk dat het wel duidelijk is wat ik bedoel.

Kerst vier je samen. Een warm hart voor je medemens. Laat ze niet in de kou staan. Steun je naasten. Zomaar wat slogans die nu veelvuldig voorbijkomen. Het is natuurlijk mooi dat zoveel mensen er gehoor aan geven. Dat er bij een actie voor de Voedselbank massaal levensmiddelen gedoneerd worden, zodat er mooiere en wat luxere pakketten kunnen worden uitgedeeld. Dat er in opvangcentra met Kerst wat extra’s kan worden gedaan. Maar wat zou het fijn zijn als er ook op andere momenten in het jaar, gewoon op een willekeurige dag, iedereen ook even aan hen die het met veel minder moeten doen zouden denken, en hen bij staan.Dat dat niet alleen bij Kerst zou horen. Als dat individuele warme hart voor een ander, het gehele jaar door bij een ieder ferm zou kloppen. Het zou de wereld zoveel mooier maken. Ook tijdens Kerst….

hartgeven

Advertenties

Eén reactie op “Een warm hart…. altijd !

  1. diaantjeonline schreef:

    mooi geschreven en zoooooooo waar
    xd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s