Hittegolf

We puffen wat af met z’n allen. Een heuse hittegolf legt ons lam. Temperaturen van boven de 30 graden zijn dagelijkse kost. Ik maak me het nu graag zo comfortabel mogelijk. Snel snel dingen doen en afmaken ? Eh, nu even niet. Buiten zitten ? Ja, als de zon weg is of onder de parasol met een koud drankje en een goed boek binnen handbereik. Koken ? Zo koud mogelijk. Huishouden ? Pas als het weer winter wordt.

We zijn er ook totaal niet op ingesteld. In landen waar het altijd zo warm is, heeft men zich aangepast aan het klimaat. Vroeg beginnen met werken en tussen de middag, als het het warmst is, een paar uur vrij om even te rusten. Ook de scholen beginnen heel erg vroeg. ’s Middags warm eten en pas ’s avonds weer de volgende, koude, maaltijd. Winkels, banken en kantoren zijn gesloten rondom het middaguur. En alles gaat gewoon een tandje langzamer. Best uit te houden.

Maar wat doen wij, die doodenkele keer dat er een hittegolf voorbij komt ? Wij houden ons aan ons dagelijkse patroon. We willen in de hoogste versnelling blijven, want er moet van alles. Geen wonder dat we zo blazen en puffen. Bij zulke hoge temperaturen is dat gewoon niet vol te houden. Niet voor niets klagen veel mensen dat ze zich niet lekker voelen. Doe nou eens rustig aan ! Morgen is er weer een dag !

Het grappige is dat we ons patroon zelfs vasthouden als we op vakantie zijn in zo’n heel warm oord. Hoe vaak klagen we dan niet, dat de winkels dicht zijn rond de klok van twaalf ? We blijven, ondanks alle risico’s, in de felle zon liggen, want we moeten wel zo bruin mogelijk terug naar huis. Is het restaurant om vijf uur nog niet open ?? Belachelijk ! Maar zelden passen we ons aan aan het ritme van ons vakantieland. Van uitgerust terugkomen komt dan niet veel….

Het is warm. Heel warm. Dus sudder ik op een laag pitje. Op het werk, want ook daar is het warm, loop ik nog steeds stevig door, maar net iets minder hard dan anders. Morgen werk ik thuis, en begin dan om zeven uur, zodat ik ook vroeg weer klaar ben. Vanavond maak ik een koude pastasalade, lekker, voedzaam en vooral niet warm. Het huishouden ? Tja, dat is nog een puntje. Want het duurt natuurlijk nog wel heel lang voordat het weer winter is….. *grinnik*

hittegolf-thermometer

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s